42 Mostra de Dansa i...

De totes les arts escèniques, la dansa és sens dubte l'aneguet lleig. N'hi ha prou amb consultar la cartellera de qualsevol diari d'abast nacional per adonar-se de la desproporció: per cada local que ens convida a disfrutar d'un espectacle de dansa en directe n'hi ha deu que ens ofereixen una obra de teatre o un concert de música enqualsevol de les seves variants, des del teatre de text al teatre musical, òpera inclosa, i des d'una cantada d'havaneres a un concert de rock, pop, jazz o hip-hop. Fem una altra prova, si voleu. Digueu-me el nom de tres ballarins o ballarines catalans destacats. La llista encara us serà més difícil de fer si us demano el de tres coreògrafs. I ara penseu el nom de tres actors o actrius reconeguts, el de tres directors de teatre o el de tres músics o conjunts musicals.

"Com és que no tenim més necessitat de veure ballar? Tant que ens agraden el teatre i la música, què ho fa que no tinguem més curiositat per veure i sentir com els ballarins interpreten una peça amb tot el seu cos, com l'absorbeixen i la transformen per a nosaltres en un gest dolç, o irat, o plàcid, o alegre?"

Si la poca presència de la dansa als grans escenaris és notòria, en el cas dels petits el fenomen encara és més acusat: a ciutats de la mida de la nostra difícilment hi trobarem cap local especialitzat, i amb prou feines una programació estable, per exigua que sigui. Tot plegat no deixa de ser estrany, perquè la dansa és un llenguatge universal que supera totes les barreres idiomàtiques i connecta directament amb una part essencial de nosaltres: les emocions. Com és que no tenim més necessitat de veure ballar? Tant que ens agraden el teatre i la música, què ho fa que no tinguem més curiositat per veure i sentir com els ballarins interpreten una peça amb tot el seu cos, com l'absorbeixen i la transformen per a nosaltres en un gest dolç, o irat, o plàcid, o alegre? Potser és que no creixem educats en la dansa i ens manquen alguns codis per desxifrar-la. O potser, simplement, és que no l'hem tastat prou.

Per als anoiencs, una bona manera d'acostar-se a la dansa és la Mostra de Dansa i Arts Escèniques que cada any, i ja en fa 42, l'Estudi de Dansa i Expressió dell'ARTE ofereix al Teatre Municipal de l'Ateneu cada final de curs. Sota el títol Viatges d'una maleta, enguany els ballarins i ballarines del dell'ARTE ens van oferir el dissabte 29 de juny una trentena de números agrupats en quatre epígrafs –Maleta enamorada, Maleta nòmada, Maleta moixa, Maleta artista– que durant gairebé dues hores van sacsejar el cor dels espectadors perquè en sortissin totes les emocions. Des de Bach a Cole Porter, passant per Mozart, Gershwin Édith Piaf, Nino Rota o Snoop Dog, a Viatges d'una maleta els ballarins i ballarines del dell'ARTE van interpretar magníficament trenta peces musicals de tots els estils amb la mateixa varietat estilística pel que fa a la dansa. Hi va haver números de dansa clàssica, de jazz, de dansa contemporània, de claqué i de hip-hop, a càrrec d'una nòmina de coreògrafs, vuit –tots joves i agosarats–, que per a un centre de dansa de les dimensions del dell'ARTE no és sinó un senyal d'obertura de mires i de vitalitat. Més enllà de la tècnica, que com sempre a la Mostra de Dansa i Arts Escèniques dell'ARTE és molt acurada, cal destacar l'entrega dels ballarins i la seva capacitat expressiva. D'any en any somriuen més, parlen més amb tot el cos –també les mans, i els ulls; que important que és la mirada d'un ballarí!– i s'expressen millor. En definitiva, commouen més els espectadors. Perquè és això el que anem a buscar quan comprem una entrada per veure dansa, oi? Que els que ballen ens sacsegin.

Buscar

Sobre l'Estudi de dansa

Creat l’any 1976 per la seva fundadora Roser Rubí, alumna de Joan Magriñà, que es va sentir impulsada a promoure una nova forma de considerar la dansa, integrant conceptes avançats en la seva època. Sumant i fusionant expressió i arts escèniques sense oblidar l’essència de les modalitats acadèmiques. En l’actualitat el centre, dirigit per Mariona Camelia i Rubí i conjuntament amb tot l’equip format amb el mateix treball, manté la filosofia inicial de l’estudi.

 

Etiquetes

Newsletter

Creativa't Estiu 2020

Creativa't t'ofereix una proposta de lleure incentivant la creativitat global de manera lliure i no coactiva. Per a nenes i nens de 3 a 10 anys. De dilluns a divendres de 9 a 13h i de 15 a 17h. Inscripcions fins els 20 de juny. Places limitades! Experiments, maquillatge, danses del món, dansa orgànica, música, […]

Llegir més
Els dissabtes "Dansa"

Aquest dissabte 26 d'octubre encetem els cicles "Els dissabtes DANSA". Una oportunitat per adquirir coneixements de la mà de professionals destacats. La primera Masterclass anirà a càrrec del ballarí Salvador Masclans Aguilar (classe + repertori) a l'estudi dell'ARTE. 

Llegir més
dell’ARTE
info@estudidansa.cat
Igualada / Barcelona
Tel 93 804 3081
Segueix-nos
Copyright © Estudi de dansa i expressió dell’ARTE
Top searchtagscalendar-ocommenting-o linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram